Een schooldag op De Akademia

Een schooldag op De Akademia begint voor de leerlingen om 9 uur. Wij willen ook wel eens uitgeslapen kinderen in onze klas 😉

De leraren beginnen een kwartiertje eerder om samen de dag door te nemen.

kinderboerderijHet eerste half uur kijken de po-leerlingen met hun groepsleerkracht naar het Jeugdjournaal en bespreken wat er gebeurt in de wereld en wat dat voor ons betekent. Daarna volgen de lessen, maar de kinderen tot 7 jaar leren vooral door te spelen. De oudere kinderen volgen in de ochtend meer formele lessen, waarbij ze zoveel mogelijk leren door zelf vragen te stellen en te onderzoeken.

De vo-leerlingen zitten van 9 tot half 10 met hun mentor in gemengde stamgroepen en bespreken het wereldnieuws en lopende zaken. Daarna volgt iedereen tot de lunchpauze zijn of haar individuele rooster in de Werkplaatsuren. De leerlingen krijgen een gezonde warme lunch die ze zelf koken met o.a. groenten uit de schooltuin.

In de middag kunnen de leerlingen kiezen uit extra lessen en projecten in de Talent-ateliers. Dat zijn uitdagende lessen voor leerlingen die meer aankunnen en steunlessen voor leerlingen die een taal- of leerachterstand hebben. Ze kunnen kunst- en techniek-ateliers volgen en projecten met bedrijven en instellingen uit de buurt. Leerlingen maken ’s middags onder begeleiding hun huiswerk, zodat ze om vijf uur klaar zijn met school en naar huis kunnen gaan.

Het lesprogramma, vanaf de onderbouw van de basisschool tot de bovenbouw van de middelbare school, is opgebouwd vanuit ‘Grote Vragen’, vragen over het heelal, de Aarde, het leven, de mensheid, goed en kwaad, arm en rijk enz. Zo willen we jonge mensen leren zelfstandig na te denken en goede vragen te stellen.

De inrichting van de school werkt als derde pedagoog. Onze leerlingen kunnen in atelier-atelierruimtes werken aan grote vragen en het verder ontwikkelen van hun talenten olv professionals en kunstenaars.

Onze leraren (po en vo) zijn ervaren en hoogopgeleide professionals die regelmatig worden bijgeschoold. Ook de conciërges en de medewerkers van de kinderboerderij en de tuin zijn pedagogische bekwaam.

Geef een reactie, graag met je eigen naam. Anonieme reacties worden niet geplaatst.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s