Amsterdamse lef

Dit stuk van Jan Fasen gaat over de moed waarover de Amsterdamse wethouder van onderwijs Simone Kukenheim moet beschikken om de oppositie van bestaande schoolbesturen te weerstaan. Jan heeft samen met Alexandra Broussard het plan voor Agora Amsterdam ingediend.
Een van de vragen waar we ons nu over moeten buigen is, gaan we onze nieuwe school onderbrengen bij een bestaand bestuur of zetten we een eigen bestuur op? Een alternatief is voor de vier nieuwe scholen een gezamenlijk bestuur opzetten, een coöperatie, die het mogelijk maakt intensief samen te werken en het onderwijsgeld efficiënt te besteden.

Jan Fasen Things and Thoughts

De Amsterdams onderwijswethouder Simone Kukenheim heeft vast het boek van Edward Glaeser “Triumph of the city” gelezen. Glaeser laat zien hoe grote steden sinds eeuwen de centra zijn van bloeiende kennis, invloedrijke innovaties, persoonlijk contact tussen mensen (aangewakkerd door de moderne communicatie technologie!) en welvaart. Hij neemt in zijn boek ook een paragraaf op over onderwijs en stedelijk succes. Hij rekent voor dat wanneer het aantal hbo’ers of universitair geschoolden van een stad met 10 procent groeit, dit een groei van het bruto grootstedelijk product per hoofd van de bevolking betekent van 22 procent.

Nu komen er per jaar een kleine 10.000 inwoners bij in onze hoofdstad waaronder heel veel kinderen die naar school moeten. Zoveel dat ze niet meer passen op de soms overvolle bestaande scholen. Amsterdam is hip en booming. Goed opgeleide jongelui die ook na hun studie de stad trouw blijven is dan wel een voorwaarde om…

View original post 347 woorden meer

Geef een reactie, graag met je eigen naam. Anonieme reacties worden niet geplaatst.

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s